Meteo

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Βιβλία


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΟΥΔΟΣ - MΥΘΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗ

Κρήτη. Του χτες και του Αύριο μέσα από τη ζωή και τη δράση του ήρωα του μυθιστορήματος, όπου το φως και το σκοτάδι συμπλέκονται σ' ένα αδιάσπαστο όλον, οι χαρακτήρες προβάλλουν ανάγλυφες μορφές μιας ζωφόρου σε κίνηση που συνεπαίρνει στο βηματισμό της, κάθε επιμέρους πρόθεση υποταγμένη στη μοίρα ενός τόπου κυριαρχούμενου από τα συμφέροντα, μικρά και μεγάλα, που καθορίζουν τις τύχες των ανθρώπων. Η διαπλοκή αυτή του νόμιμου και του παράνομου, του ηθικού και του αναγκαίου κακού εναλλάσσονται όπως το φως της μέρας και της νύχτας.

Εκεί, ανάμεσα στους δύο κόσμους της Αρετής και της κακίας ο ήρωας σ' ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου υψώνεται σε αντιφατικό αρχέτυπο μιας κοινωνίας που η «επιτυχία», ανεξάρτητα από τα μέσα πραγμάτωσής της, αποτελεί το ύστατο όριο. Πέρα όμως από αυτό το εναγώνιο πάλεμα, ο έρωτας.

Μια εξωτερικά ειρηνική και απάνεμη μικρή κοινωνία στην Κρήτη, κρούστα πολύχρωμη, κρύβει τα σκοτεινά διαπλεκόμενα συμφέροντα που ορίζουν την μοίρα των ανθρώπων. Ο ήρωας, συμπύκνωση και σύνθεση όλων των αντιφάσεων της προβάλλει φωτεινός και σκοτεινός μαζί σαν σύγχρονος Ιανός, θύτης και θύμα, αρχέτυπο αδιαμφισβήτητο, ενός κόσμου που αγωνίζεται να επιβιώσει, μ' όλες τις Αρετές και τις Κακίες του.

Εκδόσεις: Αλφειός


Original title: A Point of Law
O Δέκιος Καικίλιος Μέτελος εξελίσσεται σε σημαντικό πολιτικό παράγοντα της Ρώμης. Έχοντας αποκτήσει χρήμα και δόξα μετά το θρίαμβό του επί των πειρατών της Μεσογείου, προσδοκά να εκλεγεί σύντομα στο αξίωμα του πραίτορα. Όλα αυτά, όμως, ανατρέπονται όταν ένας άγνωστός του άνδρας τον κατηγορεί δημοσίως για διαφθορά.
Ο Δέκιος και η παντοδύναμη οικογένειά του συσπειρώνονται για να απαντήσουν στο δικαστήριο.
Παρ' όλα αυτά, όμως, τη μέρα της δίκης μια δυσάρεστη έκπληξη τους περιμένει στα σκαλιά του δικαστηρίου: το πτώμα του άνδρα που απήγγειλε τις κατηγορίες.
Πλέον, ο Δέκιος αντιμετωπίζει κάτι ακόμα πιο σοβαρό, την κατηγορία της δολοφονίας.
Και αυτό μπορεί να του κοστίσει το αξίωμα για το οποίο έχει αγωνιστεί όλη του τη ζωή.
Για μια ακόμα φορά, ο John Maddox Roberts στήνει με μοναδική μαεστρία μια ιστορία ρωμαϊκού μυστηρίου, εμπλουτισμένη με ιστορικές λεπτομέρειες και τις αθάνατες προσωπικότητες της εποχής


Εκδόσεις: Introbooks

Τα δύο παραπάνω βιβλία διαβάζω αυτήν την περίοδο. Το πρώτο είναι γραμμένο από τον Γιάννη Παπαοικονόμου ο οποίος έχει ζήσει στην Κρήτη και περιέχει πολλά στοιχεία από την ζωή στα χωριά του νησιού πριν από 3-4 δεκαετίες . Ειδικές οι αναφορές σε φαγητά , έθιμα και συνήθειες των Κρητικών είναι απολαυστικές. Το δεύτερο ανήκει στην σειρά αστυνομικών βιβλίων SQPR που έχει γράψει ο Maddox Roberts , πάντα με πρωταγωνιστή τον Δέκιο Καικίλιο Μέτελλο όπου μέσω των ιστοριών αυτών παρουσιάζεται παραστατικά η ζωή στην Ρώμη καθώς και οι ιστορικές εξελίξεις από την συνομωσία του Κατιλίνα μέχρι και την σταδιακή άνοδο του Ιουλίου Καίσαρα στην εξουσία. Το συγκεκριμένο είναι το δέκατο της σειράς που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.

Above are the two [ books I currently read . The first book is written by Yannis Papaoikonomou who has lived in Crete (before come in Piraeus) and contains a lot of elements from the life in the villages of the island 3-4 decades ago. It is a novel but there are also reports in foods, customs and habits of Cretans which are really enjoyable. The second books is one of the SQPR series books written by Maddox - Roberts. The protagonist is always the same [Decius Caecilius Metellus the Younger) set in the time of the Roman Republic. SPQR (the original title of the first book, until the sequels came out) is a Latin initialism for Senatus Populusque Romanus ("The Senate and People of Rome"), the official name of the Republic. This is the tenth book of the series that has been translated in Greek.

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου